Prima pagină

Colocviile de la Mănăstirea Nicula 2014

  Sîmbătă 4 octombrie 2014, ca în fiecare an, un grup de enoriași din comuna Sînpaul, organizat și pregătit de doamna bibliotecar Pașca Eugenia și însoțit de primarul comunei Sînpaul, Ovidiu Colceriu, a participat la Colocviile de la Mănăstirea Nicula.

nicula

 

Evenimentul a cuprins următoarele activități :

-          o slujbă religioasă desfășurată în cadrul Bisericii Mănăstirii Nicula, în al cărui final, icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, a fost coborâtă pentru enoriași;

-          un parastas la cimitirul acestei mănăstiri, în care-și duc somnul de veci mai multe personalități cultural-religioase, printre care excelează marele poet creștin și filozof Ioan Alexandru, cetățean de onoare a comunei natale Sînpaul;

-          următoarea activitate s-a desfășurat în micul și cochetul amfiteatru din clădirile ce deservesc așezământul monahal.

În cadrul acestor colocvii mai multe personalități culturale și religioase au evocat operele a Î.P.S. Bartolomeu Anania, a marelui poet, filozof și publicist Ioan Alexandru, precum și a filozofului și publicistului Vasile Avram. De asemenea s-au recitat și intonat înălțătoare poezii cu temă religioasă.

Parastasul și deschiderea Colocviilor au fost conduse de ÎPS Andrei Andreicuţ, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului.

După masa servită la Mănăstirea Nicula, grupul a vizitat, - în drumul de întoarcere spre comuna Sînpaul, - și Mănăstirea Florești-Tăuț, sub calda găzduire a maicii starețe Teodora.

Trecând peste mâhnirea faptului că anul acesta din lipsa măcar a unui cadru didactic care să însoțească un grup de elevi de la Școala Gimnazială Ioan Alexandru Sînpaul, aceștia nu au mai recitat ca în fiecare an poezii ale poetului Ioan Alexandru și peste faptul că grupul nu a fost însoțit de nici un preot ortodox din comună, sunt convins că experiența spirituală din această sâmbătă a constituit o veritabilă încărcare cu energie divină a celor care au participat la ea.

Cu speranță că Cel de Sus ne va ajuta ca și anul viitor să participăm la acest eveniment intrat în tradiții - mai ales că se împlinesc anul viitor, 15 ani de la moartea poetului Ioan Alexandru - și cu propunerea ca atunci să ne întoarcem și pe la frumoasa mănăstire Dumbrava din județul Alba, mulțumesc celor prezenți și urez multă sănătate locuitorilor comunei Sînpaul.

Doamne ajută!

             Primar Ovidiu Colceriu