Prima pagină

Anunţ privind arderea miriştilor sau a resturilor vegetale

Prin prezenta vă informăm că în perioada martie – aprilie 2016, APIA- Centrul Judeţean Cluj împreună cu Garda de Mediu şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Cluj, se vor deplasa în teren, în cadrul unei Campanii de prevenire a incedierii miriştilor şi de ardere a resturilor vegetale de pe terenurile arabile, rezultate după recoltarea culturilor. 

În acest sens vă informăm că incedierea/arderea miriştilor sau a resturilor vegetale de pe terenul arabil, rezultate după recoltarea culturilor, precum şi a vegetaţiei pajiştilor permanente, este interzisă de lege, iar conform art. 96 din O.U.G. nr. 195/2005, privind protecţia mediului cu modificările şi completările ulterioare aceştia sunt pasibili de amenda de la 3.000 lei la 6.000 lei, pentru persoane fizice, şi de la 25.000 lei la 50.000 lei, pentru persoane juridice.

De asemenea, fermierii care primesc subvenţii pe suprafaţă şi incendiază miriştile, riscă să fie sancţionaţi de către APIA pentru nerespectarea normelor privind ecocondiţionalitatea, în special a Normelor GAEC 6 – Menţinerea nivelului de materie organică din sol.